![شاه چراغ](https://iranghc.com/wp-content/uploads/2024/01/شاچراغ.jpg)
تاریخچه شاه چراغ
یکی از مکان های زیارتی که برای موضوع سفر زیارت سلامت تعداد بسیاری از افراد تمایل به دیدن و زیارت آن را دارند حرم شاه چراغ می باشد . بنای شاه چراغ در قرن ششم هجری قمری و در دوره اتابکان فارس بنا شد. این بنا در سال هفتصد و چهل و پنج هجری قمری توسط ملکه تاشی خاتون حاکم فارس بازسازی شد. در جنب این آرامگاه یک مدرسه بزرگی ساخت و بسیاری از مغازههای نزدیک حرم شاه چراغ را وقف این بارگاه کرد.
جهان گردان بسیاری به دیدن از این مکان مقدس آمدهاند و چیزی که بهخوبی نمایان است آن است که آرامگاه شاه چراغ برای مردم شیراز بسیار دارای اهمیت بوده است. در سال نهصد و دوازده هجری قمری شاه اسماعیل صفوی این مقبره را مورد مرمت قرار داد اما تقریبا هشتاد و پنج سال بعد از آن یعنی در سال نهصد و نود و هفت هجری قمری وقوع یک زمین لرزه تا حد بسیار زیادی به این بنا آسیب رساندو باعث تخریب آن شد. سرانجام نادرشاه افشار پس از پیروزی بر افغانها و بدست اوردن شیراز در سال ۱۱۴۲ هجری قمری این آرامگاه بازسازی شد.
نادرشاه افشار علاوه بر مرمت مقبره به افراد خود دستور داد که یک قندیل بزرگ در زیر گنبد بیاویزند که گفته میشود وزن آن هفتصد و بیست مثقال از جنس طلا و نقره بود اما متاسفانه آرامگاه شاه چراغ مجددا در سال ۱۲۳۹ هجری قمری در معرض زمین لرزه قرار گرفت و آسیب بسیار جدی به آن وارد شد. پس از این زمین لرزه شدید قندیل بزرگ نصب شده در زیر گنبد شاه چراغ برای هزینه مرمت فروخته شد.
حرم شاه چراغ در طی سالیان مختلف بارها بازسازی شد و تغییرات بسیاری در آن اتفاق افتاد. معماری این مرقد بسیار زیبا و دیدنی بوده و کاشیکاریها و آینهکاریهای آن واقعا بینظیر است.
زندگینامه حضرت احمدبنموسی ع
نام: احمد لقب: شاه چراغ محل دفن: شیراز
سیدالسادات کنیه: ابوعبدالله مادر: امّ احمد
پدر: امام موسی کاظم علیه السلام تاریخ ولادت: نامشخص
تاریخ شهادت: بین سالهای 203 تا 218 هجری قمری
قاتل: قتلغ خان حاکم شیراز به فرمان مأمون عباسی
![حرم شاه چراغ](https://iranghc.com/wp-content/uploads/2024/01/حرم-شاه-چراغ.jpg)
ولادت حضرت احمدبن موسی شاه چراغ تاریخ دقیق تولد حضرت احمدبن موسی شاه چراغ سلام الله علیه معلوم نیست. اخیراً در شورای فرهنگ عمومی استان فارس نام گذاری یک روز به نام بزرگداشت آن حضرت مطرح شد و متولیان امر تصمیم گرفتند که روز تولد آن حضرت را به عنوان مراسم بزرگ داشت انتخاب کنند. برای مشخص شدن روز دقیق تولد مورخان و محققان تحقیقات خود را شروع کردند اما پس از بررسی های به عمل آمده کارشناسان به این نتیجه رسیدند که روز تولد حضرت شاه چراغ بدرستی مشخص نیست و در این خصوص نقل های گوناگون وجود دارد. از این رو تصمیم گرفتند که در دهه کرامت یعنی حدفاصل تولد حضرت معصومه سلام الله علیها و امام رضا علیه السلام یک روز به عنوان روز بزرگداشت حضرت احمدبن موسی شاه چراغ تعیین شود.
پدر و مادر حضرت احمدبن موسی شاه چراغ حضرت سید امیر احمدع ملقب به شاه چراغ و سیدالسادات فرزند بزرگوار امام موسی کاظم علیه السلام است. مادر او مشهور به ام احمد مادر بعضی از فرزندان حضرت موسی بن جعفرع بوده است. ایشان داناترین پرهیزگارترین و گرامی ترین زنان در نزد آن حضرت بودند و حضرت اسرار خود را به او می گفتند و امانتشان را نزد ایشان می گذاشتند.
احمدبن موسی ع پسر بزرگ امام موسی کاظم ع و برادر امام رضاع بوده و مادر ایشان هم ام محمد نام دارد. شاه چراغ و سیدالسادات دو نمونه از القاب این بزرگوار می باشد و کنیه ایشان هم ابوعبدالله است. تاریخ ولادت حضرت احمدع بهطور دقیق مشخص نیست اما تاریخ وفات ایشان بین سالهای دویست و سه تا دویست و هجده هجری قمری تخمین زده شده است.
علت نامگذاری شاه چراغ برای این آرامگاه
نامگذاری شاه چراغ برای آرامگاه حضرت احمدبنموسی ع و محمدبنموسی ع روایتی جالب دارد در اطراف قبر ایشان خانههای گوناگون بنا شده بود که یکی از این خانههای قدیمی و گلی به یک پیرزن متعلق بود. این پیرزن در شبهای جمعه هر هفته از پنجره خانه خود متوجه نوری وسیع از دوردست ها میشد. این نور شب جمعه هر هفته تکرار میشد و تا صبح میدرخشید تا اینکه پیرزن به این موضوع مشکوک شد و احتمال داد که یکی از اولیای خدا در آن مکان دفن شده باشد. پس از آن پیرزن به نزد امیر عضدوله دیلمی رفت و موضوع را با او مطرح کرد. امیر به وی گفت که شب جمعه این هفته به منزل پیرزن میرود و از او خواست که بهمحض دیدن نور او را بیدار کند.
امیر به خانه پیرزن رفت و پیرزن در نیمه شب آن نور را این بار حتی بسیار درخشانتر و وسیعتر از روزهای قبل دید سپس بلافاصله فریاد زد:شاه چراغ و پس از آن این آرامگاه شاه چراغ نام گزاری شد. امیر با صدای فریاد پیرزن بیدار شد و آن نور را با چشمان خود مشاهده کرد سپس بهسمت نور رفت اما زمانی که به محل رسید هیچ نوری آنجا نبود. سپس دوباره به عقب برگشت و دوباره آن نور را بسیار بزرگتر و درخشانتر از قبل دید. او به افراد خود دستور داد تا آن مکان را به دقت بررسی کنند و درآخر پس از بررسیهای انجامشده قبر حضرت احمدبنموسی ع در آنجا پیدا شد.
امیر عضدوله دیلمی پس از پیداشدن قبر این بزرگوار دستور داد تا یک آرامگاه برای ایشان بنا کنند. تا قبل از زمان امیر عضدوله دیلمی هیچکس از وجود مقبره حضرت احمدبنموسی ع اطلاع نداشت و سنگ قبر ایشان کاملا از گل پوشانده شده بود.
![مسجد شاه چراغ](https://iranghc.com/wp-content/uploads/2024/01/مسجد-شاه-چراغ.jpg)
معماری شاه چراغ
آرامگاه شاه چراغ در قرن ششم هجری قمری و در دوران حکمرانی اتابکان در ایران بنا شد. معماری این آرامگاه به سبک آذری بنا شده و طراحی بسیار زیباو دلنشین دارد. این بنا دو درب اصلی در بخشهای شمالی و جنوبی حرم دارد که زائران میتوانند باتوجه به مسیر خود هر یک ر.ا برای وارد شدن انتخاب کنند
کاشیکاریهای انجام شده بر روی سردرهای حرم و منبتکاری بر روی سقفها بسیار زیبا و حیرت آور است. دورتادور حیاط حرم شاه چراغ شیراز اتاقهایی زیبا هست که جلوه خاصی به این فضا داده است. همچنین آینهکاری فضای داخلی شاه چراغ شیراز بسیار چشمنواز و نورپردازی آن بسیار شکیل و زیباست.
اولین ضریح این حرم در زمان فتحعلی شاه از جنس نقره بنا شد و ضریح دوم آن هم در سال ۱۳۸۲ هجری قمری و از جنس نقره ساخته شد. فضای حرم شاه چراغ بسیار معنوی و آرامشبخش است و کمتر کسی از فضای آن غرق آرامش نمیشود.
امکانات آستان مقدس شاه چراغ شیراز
قدمت اکثر این اشیا بسیار زیاد بوده و بسیار گرانبها است. پیشنهاد میکنیم حتما در سفر به شیراز پس از زیارت حضرت شاه چراغ از موزه آن هم دیدن کنید. خوب است که بدانید این موزه یکی از بزرگترین و باشکوهترین موزههای جنوب کشور بحساب میاید
![مسجد شاه چراغ](https://iranghc.com/wp-content/uploads/2024/01/شاه.jpg)
امکانات مختلفی برای رفاه حال زائران حرم شاه چراغ وجود دارد:
موزه حرم
موزه شاه چراغ شیراز در ساختمانی دو طبقه به وسعت هزار و هفتصدمترمربع در ضلع جنوبی حرم ساخته شده است. داخل این موزه بیش از هشت هزار اشیا تاریخی و باارزش قرار دارد که مربوط به دورههای مختلف است.
کتابخانه حرم
دیگر از امکانات حرم شاه چراغ که برای زائران آن در نظر گرفته شده است کتابخانه است. بزرگی این کتابخانه حدود ۲۵۰۰مترمربع بوده و کتابهای متنوعی در آن قرار گرفته است. در نظر داشته باشید که ظرفیت قفسههای کتابخانه حرم در حدود صد هزار نسخه است و بسیاری از نویسندگان هم کتابهای خود را به این کتابخانه هدیه میکنند.
سایر امکانات وابسته به حرم
شاه چراغ شیراز علاوه بر موزه و کتابخانه امکانات دیگری را هم در اختیار بازدید کنندگان قرار میدهد که مهمترین آنها میتوان به دفتر پست مخابرات و پاسگاه انتظامی اشاره کرد.
شهادت حضرت شاه چراغ حضرت احمدبن موسی شاه چراغ س برای امان از گزند حکومت به همراه برادر خود پنهانی به شیراز راهی شد. سید احمد در شهر شیراز در خانه یکی از مسلمانان در منطقه سردزک که مرقد ایشان در این منطقه واقع است ساکن شد و در منزل این فرد پنهان گشت و شب و روز را به عبادت گذرانید.قتلغ خان که مامورانی را برای پیدا کردن و دستگیر نمودن سادات که از مناطق خود فرار نموده بودند قرار داده بود مکان ایشان را بعد از یک سال پیدا کرد او و همراهانش را محاصره نمودند و جنگی بین آنها و مأموران حکومت صورت گرفت و سید احمد با شهامت و شجاعت هاشمی خود به دفاع از خود و همراهانش پرداخت. هنگامی که قتلغ دانست که از راه ستیز مسلحانه قدرت از بین بردن آنان را ندارد از طریق منزل همسایه او شدند و از طریق شکافی که در منزل همسایه درست کردند وارد منزلی که سید أحمد شاه چراغ در آن پنهان شده بود شدند و زمانی که وی برای استراحت و تجدید قوا پس از جنگی طولانی به منزل رفته بود هنگام خروج با شمشیر بر سر او ضربه ای وارد کردند. سپس به دستور قتلغ خان منزل را بر روی آن بدن شریف ویران کردند و زیر آوار باقی گذاردند.و با توجه به تبلیغ گسترده حکومت و مأموران بر علیه تشیع و اهل بیت تعداد بسیار زیادی از مردم که از مخالفین تشیع بودند حرمت بدن شریف نوه پیامبر را نگاه نداشتند و آن را در زیر آوار نگاه داشته و به خاک نسپردند.
بدون دیدگاه