بالون معده چیست؟
بالون معده یا ( intragastric balloon) یکی از روش های جدید درمان چاقی می باشد.
داشتن اندامی زیبا همواره خواسته همه انسان ها بوده است. از طرفی سبک زندگی نادرست، رژیم های غذایی پرکالری و عدم تحرک باعث شده تا چاقی مشکلی شایع در تمام دنیا باشد و از طرفی دیگر علاقه به لاغری جهت افزایش سلامتی همواره رو به افزایش است.
کسانی که از چاقی رنج میبرند سعی میکند تا همه راههای ممکن برای لاغری را امتحان کنند. استفاده از بالون معده یکی از روش های جدید لاغری در افرادی است که از چاقی مزمن رنج می برند .در این روش بالون معده که یک کیسه سیلیکونی و نرم میباشد از طریق دهان وارد معده می شود و با تزریق سرم نرمال سالین یا هوا به داخل آن بالون متسع می شود.
بالون کار گذاشته شده در معده ی بیمار باعث می شود که حجم زیادی از معده ی فرد پر شود و با ایجاد احساس سیری زودرس فرد تمایل کمتری به خوردن غذا پیدا می کند و حجم غذایی کمتری استفاده میکند.
در این روش تقریباً بعد از6 ماه تا 1 سال فرد به رژیم غذایی کم حجم عادت می کند و در نتیجه بالون را میتوان از طریق روش آندوسکوپی خارج کرد. جالب است بدانید اگر رژیم غذایی بیمار کنترل شده باشد فرد میتواند در طی دوران استفاده از بالون حدوداً 15-20 کیلوگرم وزن کم کند.
جراحی بالون معده در چه کسانی کاربرد دارد ؟
چه افرادی کاندید مناسبی برای تعبیه بالون معده هستند؟
- افرا با BMIبین 30-35
- افرادی که سال ها از چاقی مزمن رنج میبرند و دچار عوارض چاقی مانند دیابت، افزایش فشار خون و همچنین تنگی نفس هنگام خواب میشوند.
- افرادی که انواع راه های مختلف و رژیم ها را برای درمان چاقی امتحان نموده اند .
- افرادی که انجام اعمال جراحی بر روی معده و روده شان ممکن نیست.
انجام عمل بالون معده در چه افرادی ممنوعیت دارد ؟
• کسانی که قبلاً تحت جراحی معده قرار گرفته باشند .
• افرادی که داروهای ضد انعقاد برای مدت زمان زیادی مصرف می کنند.
• افراد مبتلا به سیروز کبدی
• افراد مبتلا به نارسایی مزمن کلیه
• زنان حامله
• کسانی که از زخم معده یا انواع بیماری التهابی معده رنج می برند.
بالون های معده چند نوع هستند؟
از انواع مختلف بالون معده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
• بالون های endball یا بالون مخلوط مایع با هوا
• بالون با قابلیت تنظیم توسط پورت زیر پوستی
• بالون SPATZ
این بالون ها در عملکرد و ماندگاری با هم تفاوت هایی دارند .
بالون مخلوط هوا و مایع:
قابلیت ماندگاری این بالون 9 ماه است. این بالون با هوا و مایع پر میشود، بنابراین بیمار کمتر دچار تهوع و سرگیجه و سر درد ناشی از عمل می شود و تحمل بالون برایش راحت تر است .
بالون SPATZ:
این بالون قابلیت ماندگاری تا یک سال را دارد و از جمله فواید و مزایای استفاده از بالونspatz این است که پزشک میتواند از طریق آندوسکوپی حجم بالون را کم یا زیاد کند. پزشک در ابتدا بالون را با حجم کمتری از مایع پر می کند و در طول یک سال آینده میتواند بر اساس میزان اشتهای بیمار حجم آن را از طریق آندوسکوپی کم یا زیاد کند .
به همین سبب میزان عوارض ابتدایی ناشی از جاگذاری بالون معده در فرد کمتر می شود چون در ابتدا با حجم کمتری پر میشود. همچنین هر موقع بیمار احساس کرد به حجم بالون عادت نموده و میزان اشتهایش مثل قبل شده است پزشک می تواند از طریق آندوسکوپی حجم بالون را افزایش دهد تا اشتهای بیمار مجددا کمتر شود .
بالون با قابلیت تنظیم توسط پورت
این بالون ها که به وسیله هوا پر میشوند از طریق آندوسکوپی وارد معده ی فرد شده و توسط پورتی که در زیر پوست تعبیه می شود قابلیت افزایش و کاهش حجم را پیدا می کنند .
از جمله مزیت های اصلی این نوع بالون این است که چون با هوا پرشده و سبک است کمتر باعث بروز عوارضی همچون تهوع، سردرد و استفراغ می شود و به دلیل ماندگاری زیاد، شانس کاهش وزن بیشتری را به بیمار می دهد. در این روش پزشک می تواند با استفاده از پورتی که در زیر پوست وجود دارد به افزایش یا کاهش حجم بالون کمک نمایند و درکاهش اشتهای بیمار تاثیر گذار باشد .
بالون مایع و هوا چه تفاوتی با هم دارند؟
از آنجایی که بالون هوا سبک تر است لذا عوارض جانبی کم تری به جا می گذارد اما شاید به دلیل سبکی، نتایج حاصل از کاهش اشتهای آن در مقایسه با بالون مایع کمتر باشد.
اقدامات قبل از انجام عمل بالون معده
• انجام آزمایشات خون شامل گلبول های قرمز خون -سدیم- پتاسیم -کراتینین -تست های انعقادی -آلبومین- تری گلیسیرید خون- کلسترول و تست انگل
• گرفتن نوار قلب
• انجام تست ریه در بیماران مبتلا به ناراحتی های ریوی
• انجام سونوگرافی از شکم -آندوسکوپی معده -دوازدهه -مری
• انجام آزمایش H pylori برای مشخص شدن وجود یا عدم وجود میکروب معده
مراحل انجام عمل بالون معده
عمل بالون معده نوعی عمل سرپایی است که حدود 1 تا 2 ساعت به طول می انجامد.
بیمار در وضعیتsupine) (خوابیده به پشت قرار میگیرد و توسط متخصص بیهوشی تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و وضعیت قلب و ریه بیمار از طریق مانیتور های موجود کنترل می شود .
پزشک با استفاده از دستگاه آندوسکوپی بالون سلیکونی را وارد معده فرد می کند، سپس با تزریق حدوداً ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلی لیتر از مایع نرمال سالین تزریقی به همراه متیلن بلو (ماده رنگی )
سبب افزایش حجم و پر شدن بالون معده می شود. سپس از طریق آندوسکوپ لوله ای که به بالون متصل شده را خارج می کند تا فقط بالون در داخل معده بیمار باقی بماند.
در نهایت بار دیگر محل قرار گیری بالون را از طریق آندوسکوپی چک می کند و عمل به پایان میرسد .
بیمار می تواند حدود دو ساعت بعد با دستورهای غذایی و نسخه پزشک که برای وی در نظر گرفته شده از بیمارستان مرخص شود .
عوارض پس از عمل بالون معده
• احساس تهوع و استفراغ و همچنین سنگینی سر دل در چند روز ابتدایی بعد از عمل طبیعی است و نگران کننده نمی باشد .
• در برخی موارد بعد از عمل کمی نفخ و رفلاکس در بیماران مشاهده می شود که توسط داروهای تجویز شده به وسیله پزشک قابل کنترل است .
• ایجاد زخم فشاری معده در حدود 1 درصد موارد عمل شده
• تخلیه خود به خودی بالون معده در موارد نادر
مراقبت های بعد از عمل بالون معده
• بعد از عمل وضعیت قرارگیری بدن در هنگام خواب بسیار مهم است. پزشک به بیماران توصیه میکند حتما به شانه چپ بخوابد و از خوابیدن به شانه راست یا حالت دمر وطاق باز خودداری کند.بهتر است قبل از خواب مقداری سر خود را بالاتر قرار دهید تا وضعیت راحتتری برای شما ایجاد شود.
• تغذیه بعد از عمل بالون معده مهم ترین نکته در موفقیت این عمل می باشد پس به دقت به دستورات پزشکتان عمل کنید.
• میزان غذای مصرف شده در ماه اول باید بسیارکم حجم و در تعداد وعده های غذایی بیشتری باشد.
• از نوشیدن مایعات در بین غذا خودداری کنید. بین غذای سفت و مایعات نوشیدنی حداقل نیم ساعت فاصله بیندازید.
• از نوشیدن مایعات گازدار و الکل خودداری نمایید.
• استفاده از غذاهای سبک درماه اول توصیه می شود.
• جویدن کامل لقمه های کوچک غذا برای کسانی که عمل بالون معده انجام داده اند ضروری است.
چرا ایران محل مناسبی برای انجام عمل بالون معده می باشد؟
عمل بالون معده یک روش پر طرفدار لاغری در ایران محسوب می شود. انجام این عمل بصورت سرپایی و عوارض کمتر آن نسبت به سایر اعمال جراحی سبب شده تا بالون معده در رتبه های برتر عمل های لاغری در ایران قرار گیرد. در نتیجه تبحرو دانش پزشکان و جراحان ایرانی در انجام این عمل زبانزد خاص و عام است.
استفاده از بهترین پزشکان بیهوشی و تیم زبده جراحی در کلینیک ها و بیمارستان های فوق تخصصی در ایران سبب شده تا سالیانه افراد زیادی از نقاط مختلف جهان برای انجام جراحی های لاغری از جمله بالون معده به کشور زیبای ایران سفر کنند تا علاوه برداشتن تجربه خوب بهره مندی از امکانات پزشکی درایران از زیبایی های طبیعی وتاریخی ایران نیز استفاده نمایند
هزینه بسیار مناسب عمل بالون معده درایران درمقایسه با کشور هایی همچون ترکیه و هند به عنوان رقبای ایران در مدیکال توریسم سبب شده تا بسیاری از افراد ایران را به عنوان مقصد نهایی انجام اعمال جراحی خود انتخاب نمایند . البته هزینه جراحی بالون معده در ایران در مقایسه با کشور های اروپایی و آمریکا کمتر از نصف است.
نام کشور هزینه ی بالون معده
ایران
هند 3500-5000 دلار
ترکیه 4000-6000 دلار
آمریکا 6200-9200 دلار
آلمان 6000-8000 دلار
بدون دیدگاه